El lideratge com a procés d’interacció entre persones amb un projecte comú que les aglutina i movilitza, requereix de capacitat empàtica. La capacitat de crear vincles és fonamental per tirar endavant el projecte.
Castañeira* destaca d’un bon líder la importància de la relació interpersonal, la capacitat de mediació i la construcció del “nosaltres”.
En aquest sentit Obiols** assenyala la importància de les competencies emocionals. Qualsevol de nosaltres podría ser líder. Per ser líder, primer cal voler-ho ser, cal voluntat d’aprendre. Es tracta d’un aprenentatge que es dona en l’acció, no s’ensenya.“L’aposta de l’educació emocional és fer del lideratge un procés més democràtic” Obiols
El líder necessita legitimació dels seus col.laboradors, reconeixement de l’autoritat moral. Fet que, com explica Torralba, té molt a veure amb l’exercici d’un lideratge ètic. La capacitat de reconèixer el valor del “nosaltres” el situa en un rol molt més humil. “Un bon lider és bastant invisible” (Torralba)
És fonamental la idea del lideratge compartit relacionat amb un lideratge sostenible, on emergeix tot el potencial i el talent de tots els membres col.laboradors.
“El lideratge va sempre vinculat a un context”. Castañeira insisteix en que en contextos de crisi és on emergeixen els liders de veritat.
Debat amb Angel Castañeira, Meritxell Obiols i Francesc Torralba, en relació al lideratge ètic ; http://www.rtve.es/alacarta/videos/para-todos-la-2/para-todos-2-debate-lideres/1334979/
* Angel Castañeira; Dir. Càtedra lideratge ESADE
** Meritxell Obiols; experta en coaching i lideratge
*** Francesc Torralba; professor ètica URL
Crec que és un debat clarificador. Penso que és molt interessant la reflexió de l'Àngel quan diu que el lideratge s'aprèn i no s'ensenya. S'aprèn en determinats processos d'acció o d'actuació. No et faràs líder per anar a classes de lideratge.
ResponEliminaHi estic d'acord, Magí, però crec que sí et podran orientar o acompayar en el procés d'aprendre a cóm millorar algunes capacitats o habilitats de lideratge, o si més no a descobrir potencialitats per desenvolupar un bon lideratge, cal tenir present que el Dr. Castiñeira és professor d'ESADE! Això em recorda una mica al debat del líder neix o es fa, i la fàbrica dels líders pel que fa a la formació de líders!.
ResponEliminaVoldria afegir algunes competències que aquest mateix autor, Àngel Castiñeira va destacar a la conferència sobre lideratge educatiu el proppassat 14 de març en el marc del Programa "Què vol dir, ser mestre avui?", són les següents:
- intel•ligència estratègica, es refereix a la construcció del sentit, orientar i guiar el projecte (el somni, la visió)
- intel•ligència emocional, referit a generar entusiasme, passió i energia (efecte "dinamo", retroalimentar-se i cercar l'energia interna), estar disponible als altres i ser capaç de mobilitzar persones.
- intel•ligència contextual, referida a la xarxa, els agents, la comunitat.
- intel•ligència pràctica, referida a la orientació als resultats.
M'interessa molt el concepte de lideratge ètic de què parla en Francesc Torralba, Cristina. Em sembla imprescindible tenir-lo sempre present en el nostre dia a dia. Crec que ho hauria de ser en qualsevol lideratge, però, per desgràcia, en alguns àmbits el poso més en qüestió. En l'àmbit educatiu hauria de ser, sens dubte un sine qua non.
ResponEliminaM'ha encantat llegir, en un dels articles d’en Paco López, els "Drets fonamentals dels éssers humans autèntics". Ja sé que és massa llarg per publicar en un comentari, però em puc estar de fer-ho, recomanar-vos que els tingueu presents i que els pengeu en algun lloc on els pugueu rellegir de tant en tant:
DRETS FONAMENTALS DELS ÉSSERS HUMANS AUTÈNTICS
Un ésser humà autèntic, pel fet de ser-ho, té els següents drets:
- A actuar d'una manera diferent de com els altres desitjarien que actués
- A fer les coses de manera imperfecta o a equivocar-se alguna vegada (i ser-ne responsable)
- A pensar de manera pròpia i diferent
- A canviar les seves opinions
- A acceptar i rebutjar crítiques o queixes
- A decidir la importància que per a ell tenen les coses
- A no saber o no entendre quelcom
- A fer peticions (sabent que l'altre té dret a dir no)
- A rebutjar una petició sense haver de sentir-se culpable o egoista
- A aturar-se i pensar abans d'actuar
- A experimentar i expressar els seus sentiments
- A elogiar i rebre elogis
- A decidir què vol que els altres sàpiguen d'ell i davant de qui vol donar raons del seu comportament
- A escollir el tipus de problemes en la solució dels quals vol col·laborar i en quina mesura
- A ser independent de l'estat d'ànim dels altres
- A demanar explicacions i aclarir dubtes sobre els seus drets i deures
- A ser tractat amb respecte
- A estar sol quan vulgui
- A decidir què fer amb el seu cos, temps i propietat
- A sentir-se a gust amb ell mateix
- A ser escoltat i pres seriosament
- A tenir drets, defensar-los i renunciar-hi
- A renunciar comportar-se d'una manera assertiva o socialment traçuda
- A fer qualsevol cosa que no suposi vulnerar els drets dels altres.
També, i per això mateix, té l'obligació de responsabilitzar-se de les seves decisions!
Aquests drets els podreu trobar emmarcats en l'article d’en Paco López "Les habilitats socials de l'educador : un recurs clau en la relació d'ajuda", a "Revista Educació social", núm.10, pàg. 41-56